Erna Baars

ErnaBaarsErna is oprichtster van Amargon Consultancy & Coaching en is werkzaam als coach / consultant in Naarden.
Zij werkt vooral met bestuurders, leidinggevenden, professionals en toezichthouders in o.a. multinationals, de financiële dienstverlening, de gezondheidszorg (cure, care, 1e lijn), de overheid en onderwijsinstellingen.

Door haar medische achtergrond, management / bestuurlijke ervaring en toezichthoudende rollen begrijpt zij welke dilemma’s en vraagstukken daarbij kunnen spelen, zowel op persoonlijk en professioneel niveau als op het vlak van leiderschap, HR en organisatieontwikkeling.

In haar werk als internationaal geaccrediteerd coach/consultant begeleidt Erna persoonlijke inzicht- en besluitvormingsprocessen d.m.v. onderzoekende gesprekken. Middels reflectieve exploratie helpt zij haar cliënten passende oplossingen of verander- strategieën te vinden. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van assessments (o.a. Birkman) die inzicht geven in het eigen gedrag, onderliggende motieven/beweegredenen en de verwachtingen die impliciet bestaan over relaties binnen de sociale context.

Erna is, nadat zij haar laatste organisatie gebonden rol beëindigde (als ziekenhuisbestuurder), full time werkzaam als executive coach/consultant, met een verscheidenheid aan opdrachtgevers. Daarnaast was zij 3 jaar werkzaam als parttime directeur van de Academy van het Greenleaf Center for Servant Leadership Europe. Zij bekleedt diverse bestuurlijke en toezichthoudende rollen, treedt op als spreker/docent, begeleidt reflectie-/strategiedagen en adviseert bestuurders/opdrachtgevers op het gebied van leiderschap- en organisatieontwikkeling en bij (dreigende) conflicten en dilemma’s.

Gedurende meer dan 20 jaar bekleedde zij verschillende posities binnen de ABNAMRO bank. Als laatste de rol van directeur Human Resources Nederland. Eerder was zij als medicus werkzaam in zowel de gezondheidszorg, de universitaire omgeving als de verzekeringswereld. Zij leidde regelmatig workshops in Masteropleidingen en trad op als dagvoorzitter bij congressen.

In Rotterdam studeerde Erna geneeskunde. Zij specialiseerde zich in arbeids- en bedrijfsgeneeskunde en haalde enkele jaren daarna haar Masters in Management en Organisatie. Daarna volgden een leergang Personeelsmanagement bij SIOO. Bij de Business School Michigan (USA) vervolgde zij dit met het programma Advanced Human Resources. Op de Universiteit van Helsinki verdiepte zij zich in Agemanagement. Met betrekking tot coaching werd zij opgeleid in Zürich (CH, Lore International Institute). Om de academische component daaraan toe te voegen volgde zij de post graduate opleiding Executive Coaching aan zowel de VU als de Ashridge Business School (UK). Recent rondde zij de post graduate leergang Interveniëren voor Commissarissen en Toezichthouders aan de VU af.